REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK NEDİR?

Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışmanlar; okullardaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini koordine eden, yürüten ve yönlendiren, rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında eğitim görmüş kişilerdir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık sistematik ve profesyonel bir yardım sürecidir ve bir uzmanlık işidir. Rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından yürütülen rehberlik ve danışmanlık hizmetleri bireyin en verimli bir şekilde gelişmesi ve tatminkâr uyumlar sağlamasında gerekli olan seçimleri, yorumları, planları yapmasında ve kararları vermesine yarayacak bilgi ve becerileri kazanması ve ulaştığı bu kararları uygulaması için kişiye yapılan sistemli ve profesyonel bir yardımdır. (Tan, 1992 s:92).

Rehberlik ile ilgili tanımlarda üzerinde durulan bazı noktalar şunlardır :

> Rehberlik bir süreçtir.

> Bireye yöneliktir.

> Bireye yardım etmeyi hedefler.

> Kendini gerçekleştirme sürecine destek olur.

> Profesyonel ve bilimsel yardıma dayalı bir süreçtir.

> Karar verme becerilerini geliştirir.

> Kendini tanıma temeldir.

Yayın: 16.11.2023 - Güncelleme: 16.11.2023 19:54 - Görüntülenme: 49